toate sectiunile

Sfanta Cuvioasa Parascheva – acatistul Sfintei Parascheva de la Iasi

11 oct 2010

Pe 14 octombrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, patroana orasului Iasi si a Moldovei, si ocrotitoarea celor aflati in suferinta.

Sfanta Cuvioasa Parascheva – acatistul Sfintei Parascheva de la Iasi

In aceasta zi, mii de credinciosi vin sa se roage Sfintei Cuvioase Parascheva pentru alinarea bolilor, indepartarea necazurilor si pentru a atinge racla cu sfintele moaste.

Sfanta Parascheva este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei.

Sute de biserici de parohie din Romania sunt inchinate ei pentru a le ocroti, iar in nordul Greciei, in Bulgaria si Serbia credinciosii ortodocsi o cinstesc de asemenea cu multa evlavie.

Marea evlavie fata de Sfanta Cuvioasa Parascheva se explica tocmai prin convingerea si constatarea ca ea este mult folositoare, daruind ajutor, prin rugaciunile ei, tinerilor si batranilor, fecioarelor si mamelor, manastirilor si familiilor, bolnavilor si saracilor. Puterea ei vine din sfintenia si din bunatatea ei, adica din iubirea ei fata de Dumnezeu si fata de oameni.

Sfanta Parascheva

Sfanta Cuvioasa Parascheva

Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva

Rugaciunile incepatoare :

"In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !"

"Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin."

Slujba la mostele Sfantei Cuvioase Parascheva


"Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin."

"Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin."

Rugaciune la mostele Sfintei Cuvioase Parascheva

Pe langa rugaciunile incepatoare mai sunt 13 Condace si 12 icosuri. Dupa ce se citesc acestea se spune urmatoarea rugaciune:

"Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim.

Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne !

Nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adincul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin."

Viata Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfanta Parascheva s-a nascut intr-un sat al Traciei, numit si din vechime si acum Epivata.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Parintii fericitei erau de neam bun si mariti, inavutiti cu multe averi; mai mult insa ii marea si ii imbogatea dreapta credinta in Dumnezeu si vrednicia de a se numi crestini. Parascheva si-a petrecut anii copilariei in casa parintilor sub ocrotirea acestora.

Se spune ca pe cand avea zece ani a auzit citindu-se intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie (Marcu 8, 34)". Aceste cuvinte au impresionat-o atat de mult, incat si-a impartit toate hainele saracilor.

Acelasi lucru l-a facut si in alte imprejurari, fara sa tina seama de mustrarile parintilor ei. Dupa trecerea catorva ani, si-a parasit parintii si "frumusetea acestei lumi", retragandu-se "in adancul pustiei".

S-a oprit mai intai la Constantinopol, unde a ascultat cuvinte de invatatura de la calugari si calugarite cu aleasa viata duhovniceasca.

 Moastele Sfintei Parascheva

Pelerinaj la Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Urmand sfaturile acestora, a parasit capitala, indreptandu-se spre tinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde a ramas vreme de cinci ani.

De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile pe care le-a strabatut si Mantuitorul Iisus Hristos si Sfintii Apostoli. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului, unde s-a nevoit cu postul si cu rugaciunea, intocmai ca Sfantul Ioan Botezatorul, ca Maria Egipteanca sau ca atatia alti ostenitori spre cele duhovnicesti.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Moastele Sfantei Parascheva

Moastele Sfantei Parascheva


La Epivat, impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat astfel sufletul. A fost ingropata ca o straina, nimeni nestiind cine era. Dar Dumnezeu, voind sa o proslaveasca, a descoperit in chip minunat cine era acea straina. Se spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare.

A fost ingropata ca o straina. Potrivit traditiei se spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare.

Valurile l-au aruncat la tarm, iar un sihastru care traia acolo, a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma.

 Moastele Sfintei Parascheva

Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis " si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva " i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.

Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. Indata au avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.

In anul 1238, in ziua de 14 octombrie, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Tarnovo, fiind asezate in Biserica cu hramul Maicii Domnului.

 Moastele Sfintei Parascheva

Rugaciune la moastele Sfantei Parascheva

In anul 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucereste Belgradul. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt duse la Constantinopol, fiind asezate in palatul sultanului. Au fost rascumparate de la turci de Patriarhia Ecumenica.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost asezate in Biserica Panmakaristos, sediul de atunci al Patriarhiei Ecumenice. Dupa transformarea acestei biserici in moscheie, moastele au fost duse in mai multe biserici: Vlaherne (1586), Sfantul Dumitru de la Xiloporta (1597) si Sfantul Gheorghe din Fanar - noul sediu al Patriarhiei Ecumenice (1601).

Vasile Lupu ctitorind la Iasi biserica "Sfintii Trei Ierarhi" si amintindu-si de Ioan Asan, care la vremea sa a stramutat moastele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Tarnovo, de Alexandru cel Bun care a adus moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Cetatea Alba la Suceava, a facut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moastele Sfintei Parascheva sa fie stramutate la Iasi.

Plateste toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, si astfel, patriarhul Partenie I si membrii Sinodului au hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Cuvioasei.

Din actul patriarhal, datat septembrie 1641, reiese ca au fost aduse din Constantinopol "pentru sfintirea tarii si binecuvantarea si lauda lui (Vasile Lupu) cinstitele si sfintele moaste ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva cea Noua".

Pelerinaj de Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfanta Parascheva

Moastele Sfintei Parascheva

Ortodocsii se roaga Sfintei Paraschiva pentru sanatate, in virtutea puterii sale de a alina suferintele si de a alunga bolile. Cunoscuta pentru minunile savarsite, mai mari sau mai mici, sarbatoarea crestina a Sfintei Vineri este un bun prilej de pelerinaj. Crestini din toate colturile tarii se aduna in ajunul zilei de 14 octombrie la poarta bisericii, pentru a se putea ruga si a atinge racla cu sfintele moaste.

Nici vremea de afara, nici suferintele fizice ale unora nu ii determina sa paraseasca locul. Fiecare asteapta din partea Sfintei un semn sau chiar o minune pentru sanatatea sa si a membrilor familiei.

Aproximativ 6.000 de credinciosi avand lumanari in maini au participat duminica seara la o procesiune pe strazile Iasiului, racla cu moastele Sf. Cuvioase Parascheva si cele ale Sf. Maxim Marturisitorul fiind scoasa din curtea Mitropoliei si purtata de preoti pe o distanta de cativa kilometri.

Procesiunea a inceput la ora 19.00, cand racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si cele ale Sfantului Maxim Marturisitorul a fost scoasa din curtea Mitropoliei, fiind apoi purtata pe umeri de mai multi preoti, pe traseul Catedrala Mitropolitana - strada Sfantul Andrei - strada Palat.

Pelerinajul, intitulat "Calea Sfintilor", a continuat pe bulevardul Stefan cel Mare, cele doua moaste fiind depuse in jurul orei 20.30 pe esplanada Catedralei Mitropolitane.

Incidente la pelerinajul de Sfanta Cuvioasa Parascheva

Lumea se inghesuie sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Lumea se inghesuie sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Aproape in fiecare an, la acest eveniment, au loc si incidente neplacute.

Din cauza frigului si aglomeratiei, multi oameni veniti sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva., ajung la spital cu fracturi, probleme cardiace si de tensiune.

Anul trecut, mama lui George Becali, finantatorul clubului Steaua, a ajuns la spital, cu o mana rupta si tensiunea marita. In varsta de 79 de ani, ea a lesinat in multime. Medicii i-au pus mana in gips si au lasat-o sa plece. N-a mai avut putere sa se intoarca la biserica.

Cum va fi vremea la Iasi de Sfanta Parascheva

Vremea

Vremea

Dupa un week-end friguros, urmeaza cateva zile cu temperaturi in crestere si precipitatii doar sub forma de ploaie. In aceasta saptamana, la Iasi, temperaturile vor creste semnificativ.

Temperaturi maxime: intre 10°C si 16°C
Temperaturi minime: intre 1°C si 6°C


Autor:
Alexandra Ungureanu
Sursa:
sfparascheva.mmb.ro
Biblioteca.golia.ro
Referat.ro
Sfanta-parascheva.ro
Mediafax.ro
Sursa-foto:
Sfanta-parascheva.ro
Mediafaxfoto.ro
Taguri:
sfanta cuvioasa parascheva, sfanta parascheva, sarbatoare, pelerinaj
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
 • elena 31 dec 2011

  moastele sf-i paraschiva le stim si ne bucuram .dar am o antrebare.oare stiti stie cineva unde este alte sf-e moaste a lui maria egipteanca?ca am cautat tot pe arhivele intemetului si nu spune ca acest documentar nu este de gasit.astept raspuns va rog de stie careva macar sa stiu.ca mare bucurie ar fi si pt-u noi toti.

  « Raspunde
 • eduard 22 oct 2011

  am inteles k locul ei este de fapt in grecia...

  « Raspunde
 • Mihaela 18 oct 2011

  Sfanta este numai la Iasi, Romania, nicaieri in alta parte.<a href="#53783497">@eduard</a>:

  « Raspunde
 • eduard 15 oct 2011

  am si eu o intrebare din pacatete nu am reusit sa ajung in ro anul acesta in ce tara as avea ocazia sa o gasesc pe sf parascheva? mar ajuta o adresa foarte mult.multumesc

  « Raspunde
 • larisa 19 oct 2010

  va multumesc k ati postat aceste rugaciuni si vreau sa zic k am fost si eu anul acesta la ea si ma simt mult mai usurata si cand am ajuns la racla sfnta am inceput sa plang pur si simplu am simtit cum cineva ami alina toate grijile si toate suparaarile nu stiam nimik despre sfta cuvioasa parascheva pana aku 8 ani vedeam pela televizor dar nu prea mergeam pe la biserici si intro zi de 14 oct am fost la o bisericuta in apropiere si de atunci ceva sa schimbat aku am 24 de ani

  « Raspunde
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!